Kawneer UK Ltd is one of the UK's leading manufacturers and suppliers of architectural aluminium systems

Kawneer Glazing Forms A Window To A Watery World

Gunpowder Mill, Waltham Abbey, Essex
Click image to enlarge.
Gunpowder Mill, Waltham Abbey, Essex



18 July, 2012
 
Architectural aluminium systems from Kawneer feature on the new-build part of an explosive commercial conversion.
 
Curtain walling and doors from Kawneer play a primary role in the award-winning success of a busman’s holiday of a commercial redevelopment project.
 
Kawneer’s AA®100 zone/mullion-drained curtain walling with 50mm sightlines and AA®605 low/medium-duty swing doors were specified by Pollard Thomas Edwards (PTE) architects for the new-build element of the conversion and refurbishment of an explosives factory to the headquarters of a construction and development company.
 
Gunpowder Mill was part of the larger site of the Waltham Abbey Royal Gunpowder Mills heritage attraction, home of explosives manufacture since the 17th Century. A Site of Special Scientific Interest, with listed buildings, watercourses, and alder and willow woodlands, it also contains the largest heronry in Essex.
 
But the buildings – a three-bay brick power house built in the early 1900s, brick water tower built in 1915, and Grade II listed house that had previously been converted to offices - were unoccupied and deteriorating.
 
The main objective of the development for client Hill Partnerships was to bring back to life these buildings, sensitively convert and refurbish them, and add a contemporary extension to create a sustainable, modern company HQ.
 
Fundamental to the design approach was retaining the special atmosphere and balance between built form and the natural landscape while expanding and improving the quality of accommodation. Substantial work was needed to repair the fabric of the buildings, yet as far as possible the ethos for the conversion was sensitive restoration – a light and gentle touch.
 
The Royal Gunpowder Mill Trust archives were made available for research and yielded old drawings and photographs of the engine house interior and machinery and these were the inspiration for the key concept of preserving this space in its original proportions as the central focus for the new scheme.
 
All new steelwork is exposed in a gesture to the simple detailing of the original industrial buildings and is differentiated from old steel by different shades of colour. Traditional materials used in the refurbishment include reclaimed brick, natural slate and timber.
 
The new-build element of the scheme is a simple glass box that sits beside the existing brick mill building, acting as both complement and counterpoint. Kawneer’s curtain walling is its primary material. Installed by one of Kawneer’s largest specialist sub-contractors JPJ Installations over three storeys, it sits within a metal-clad hood with a projecting roof that is coloured to match.
 
Along the south façade, a projecting timber louvre and steel walkway is integrated with the Kawneer curtain walling to form solar shading. The eastern façade is entirely Kawneer curtain walling and maximises the view onto the adjacent water meadow. The north façade is a combination of Kawneer’s curtain walling and a secret-fix rainscreen cladding system.
 
PTE project architect Andrew Stokes said: “The Kawneer curtain walling met the aesthetic criteria we were looking for in the project while also offering good value for the client. It maximises views into the surrounding landscape and neighbouring water meadow while reflecting back the surrounding foliage. The rhythm of the vertical divisions responds to the proportion and scale of windows in the existing mill.”
 
As much as the brief from the Hill group of companies, a leading contractor/developer of affordable housing in the south east, was for high quality office space, it also had to employ sustainable development principles.
 
As well as the timber louvre solar shading, these included natural ventilation, minimising energy and water demand, integrating photovoltaics in the slate roof, a combined heat and power plant, green roofs, solar thermal panels and permeable paving with tanked/infiltration systems.
 
Andrew Stokes added: “Aluminium’s sustainability did not play a major part in our choice other than were it unsustainable it would have been unlikely to have been chosen for the project.”
 
The resulting campus has won a series of awards including a Civic Trust award, Heritage Project of the Year in the London and South East awards by Constructing Excellence in the Built Environment, and the Architecture Grand Prix award at the Roses Design Awards.
 
For further information, please contact:
Jane Ashley
Marketing Executive
Kawneer UK Ltd
Tel: +44 (0) 1928 502500
Fax: +44 (0) 1928 502501
Email
 
CPD Seminars
Architectural Services Team

Viewing documents in PDF format requires Adobe Acrobat Reader, which is available as a free download from the Adobe Web site.

top anchor