Transport

The Station
Manchester Airport's Ground Transport Interchange, UK

The Station The Station
The Station
The Station
The Station
The Station

Architect:
Nick Derbyshire Architects
Jefferson Sheard Architects
Aedas Architects
 
Kawneer Dealer:
SIAC Façades Ltd.
 
Contract Value:
£ 1.8 Million
 
The Station is a multi modal public transport interchange housing Manchester Airport’s ground transportation services under one roof. These include buses, coaches, trains and taxis, as well as a future tram link.
 
The building consists of a striking, triple height ‘hub’ building, which links to the existing railway station, and an associated six storey office block that achieved a BREEAM (Building Research Establishment Environmental Assessment Method) rating of ‘excellent’. The concept design was completed by Nick Derbyshire Architects, with Aedas Architects designing the project up to Stage D, and overseeing both shell and core and fit out construction. Jefferson Sheard Architects, as part of Skanska UK, then took over and completed the shell and core detail design. Phil Pollington, project architect with Jefferson Sheard, describes the ‘hub’ building: “The ‘hub’ is a large, predominantly glazed structure that has been designed to be totally open. It is light, airy and palatial in scale. Internally, the steelwork is exposed, with lattice trusses supporting the Kawneer 1202S structural silicone glazing, which has been glazed with Pilkington arctic blue double glazed units.”
 
The original fenestration requirement for the ‘hub’ had been for a frameless system. However, the Kawneer 1202S system was selected following a value engineering process, which demonstrated that the same visual effect externally could be more cost effectively obtained using structural silicone glazing. Phil Pollington comments, “I think we achieved a better aesthetic design as a result of the value engineering exercise. We were able to omit the additional steelwork required for the frameless system and put some new primary steel in where necessary to provide lateral support. These became feature trusses and enabled us to open up the space more, which was a design improvement.” The six storey office building provides a bus/coach concourse at ground floor level and five floors of offices featuring projecting ‘oriel’ curtain wall bay windows fitted with Kawneer’s PF structurally glazed curtain walling. The building also features Kawneer windows, which are large – up to five metres in length – and fully integrated with Spanwall cladding. Kawneer’s 1202 zone drained curtain walling was used as strip windows into copper look-a-like Spanwall cladding, which overclads the service cores of the office building.

Products Used:

  • 1202S Curtain Wall

Project Report (PDF):