Aanvullende Informatie

Innovatie en duurzaamheid gaan hand in hand met licht en transparantie


Click image to enlarge.



17 Juni, 2021

In het ontwerp en de realisatie van het hoofdkantoor van ING in Amsterdam-Zuidoost komen talloze innovaties samen. Daarmee past het gebouw ‘Cedar’ uitstekend in het concept van Cumulus Park, de innovatieve hotspot die het financiële concern samen met kennispartners en gemeente daar ontwikkelt. Innovatie zien we namelijk niet alleen terugkomen in de transparante constructie maar ook in de duurzaamheidsambities van het project. De combinatie van veel glas en aluminium springt direct in het oog.

 

Licht. Dat is een van de eerste kenmerken die je te binnen schiet wanneer je voor het hoofdkantoor van ING staat. Transparantie was dan ook een van de speerpunten in het ontwerp en dat komt duidelijk tot uiting. Doel was een gevel te realiseren met een sterk repeterend karakter en een groot glasoppervlak, gebogen hoeken en zo min mogelijk aluminium profielen in het zicht, zodat die transparante uitstraling goed tot zijn recht komt. Zo wordt in de eerste plaats invulling gegeven aan de esthetische wensen van de architect.

 

Prettige werksfeer en -omgeving

Toen de ontwerpen op de tekentafel lagen, konden de architecten niet vermoeden hoe we vandaag de dag als medewerkers aankijken tegen een kantoor als werkplek. Het is inmiddels duidelijk dat veel organisaties toewerken naar een hybride werkplek, waarbij op kantoor en thuis werken flexibel kunnen worden ingevuld. De toekomst zal uitwijzen hoe dit in de praktijk uitpakt. Maar door veel met glas en licht te werken, hebben de ontwerpers wel degelijk een bijdrage geleverd aan een gezonde werkomgeving. Onderzoeken wijzen uit dat daglicht mensen energie geeft. Door daglicht wordt bij mensen serotonine aangemaakt dat hen tevredener en kalmer maakt. Het onderdrukt ook gevoelens van angst en agressie. Door in de gevelpartijen van het gebouw Cedar veel ruimte te geven aan daglicht, zet ING dus een goede stap in het verder verbeteren van het welzijn en de gezondheid van medewerkers. En bovenal: een prettige werksfeer en -omgeving.

 

Naast de esthetische wensen van het project, waren er ook aanzienlijk wat technische eisen. De vliesgevel moest voldoen aan een zeer hoge isolatiewaarde met een lage warmtedoorgangcoëfficiënt. Daarom is de gevel voorzien van triple glas en best isolerende profielen. Het spreekt voor zich dat ook aan andere regels moest worden voldaan. De gevel is dan ook optimaal wind- en waterdicht, akoestisch isolerend en doorval- en letselveilig.

 

Innovatief maatwerk

In de gevel is gewerkt met vooraf vervaardigde elementen, wat is ingegeven door de hoge repetitiefactor. Deze vliesgevelelementen zijn specifiek voor dit project ontwikkeld en konden zo op de vooraf aangebracht en gestelde ankers gemonteerd worden. Deze werkwijze maakt het mogelijk maatwerk te realiseren en zo tot de ideale maatvoering te komen in termen van productie, transport en montage. Kawneer en zijn partners hebben dan ook gekozen voor een elementdeling met een koppelprofiel. Tevens valt de verticale profilering op. Hiervoor is een zeer vlakke klemlijst ontwikkeld die slechts enkele millimeters op het glas ligt. Kortom, het project staat bol van innovatieve maatwerkoplossingen.

 

Duurzaamheidsambitie

Een ambitieus project als dat van ING, op een locatie die innovatie uitademt en waar alle activiteiten op de toekomst zijn gericht, kan niet zonder stevige duurzaamheidsambitie. De bankensector dicht zichzelf een voortrekkersrol toe in het realiseren van doelstellingen uit de Klimaatwet. Zo zullen banken financieringen nadrukkelijker ook beoordelen op basis van de ecologische voetafdruk. Tegelijkertijd hebben banken ambities ten aanzien van hun eigen energietransitie. In het ING-project zijn op het gebied van duurzaamheid en circulariteit dan ook bewuste keuzes gemaakt. De belangrijkste: de keus voor aluminium in de gevel, in het bijzonder Kawneers AA 100 HI+ vliesgevelsysteem, die een Cradle to Cradle Silver-certificaat heeft. Daarnaast is gekozen voor het AR 100 programma wat in kwaliteit en corrosieweerstand gelijk is aan het aluminium dat standaard wordt geleverd, maar wordt vervaardigd op basis van 80 procent gerecycled aluminium. Het gaat om een aanzienlijke hoeveelheid profielen, wat een enorme bijdrage betekent voor de duurzaamheidsbeoordeling van het gebouw. Het gebouw heeft zo als eerste in Nederland de BREEAM-NL Outstanding certificering ontvangen. En dat past bij de ambitie en de cultuur van een bedrijf als ING.

 

Download hier het artikel.

 



top anchor