Doelgroepen

Doelgroepen  
Aanvullende Informatie

Isoleren? Daar krijg je geen spijt van!

Hoog isolerend raam- en deursysteem van Kawneer
Click image to enlarge.27 Maart, 2019

De Nederlandse woningvoorraad moet in 2050 energieneutraal zijn. Dat betekent dat de komende 31 jaar ruim 7 miljoen bestaande woningen in meer of mindere mate energiezuiniger gemaakt moeten worden. Een hele uitdaging. Maar hoe en waar begin je als woningbeheerder? Van welke maatregelen krijg je geen spijt?

 

Vanuit de trias energetica gedachte is het beperken van het warmteverlies de eerste en meest logische stap. Immers: wat er niet aan warmte uit gaat hoef je ook niet bij te verwarmen. Omdat de meeste warmte via de gebouwschil verloren gaat is het isoleren van de gevel een verstandige keuze. Isoleren is een eenmalige investering die zorgt voor een aanzienlijke energiebesparing gedurende de rest van de levensduur van de woning. Isolatie van de schil heeft ook een positieve invloed op het energielabel of de Energie Index (EI).

 

Warmteverlies door ramen
Via ramen gaat er veel warmte verloren. De meeste woningen hebben inmiddels minimaal dubbel glas. Maar ook dan gaat er nog ca. 20% aan warmte verloren. Er is dus flink te besparen op de energievraag of stookkosten door de ramen te vervangen door hoog isolerend glas én hoog isolerende kozijnen.

 

De isolatiewaarde van ramen wordt weergegeven met de U-waarde en uitgedrukt in W/m2K. Hoe lager de U-waarde is, hoe minder warmte er verloren gaat en hoe beter dus de isolerende werking van het raam. De isolatiewaarde van een volledig raam (Uw) wordt bepaald door de warmteweerstand van het glas (Ug), de glasafstandhouder (Ψ) én het kozijn (Uf).

 

Kozijnen
De invloed van de kozijnen op de energievraag is niet te onderschatten. Hoog isolerende kozijnen verlagen in een eengezinswoning het warmteverlies door de ramen met wel 20%. Hoe lager de Uf-waarde van het kozijn, hoe hoger de energiebesparing.

 

Wanneer standaard kozijnen met dubbel glas in een eengezinswoning vervangen worden voor triple glas met hoog isolerende kozijnen is een besparing van 14% mogelijk op het totale gasverbruik.

 

Comfort
Doordat warme lucht stijgt is de lucht dichterbij het plafond warmer dan bij de vloer. Wanneer de warme lucht in aanraking komt met een koud oppervlak, zoals een onvoldoende geïsoleerd raam, koelt de lucht af en ’valt’ naar beneden. Ook wel koudeval genoemd. Hierdoor ontstaat een luchtstroom in de ruimte die door de bewoners als oncomfortabel ervaren wordt. Om dit discomfort op te lossen hebben de bewoners de neiging om de verwarming hoger te zetten. Dit helpt niet, maar zorgt er wel voor dat er meer energie verstookt wordt dan nodig is.

 

Een goed isolerend raam voorkomt deze klachten. Zorg er dan wel voor dat niet alleen het glas goed isoleert, maar ook het kozijn.

 

Condens
Zeker wanneer er voor triple glas gekozen wordt is het aan te bevelen om voor hoog isolerende kozijnen te kiezen. Daarmee wordt condens op het kozijn voorkomen.

 

Aluminium kozijnen hebben de reputatie te condenseren. De eerste generatie aluminium kozijnen was ongeïsoleerd en werd in de wintermaanden koud. Hierdoor condenseerde de warme vochtige binnenlucht aan de binnenzijde van het kozijn. Dit is voorgoed verleden tijd. Aluminium kozijnen zijn tegenwoordig goed geïsoleerd en presteren beter dan de eisen uit het Bouwbesluit met betrekking tot thermische isolatie. De aluminium kozijnen van Kawneer behoren zelfs tot de best isolerende in de markt. Zo heeft het RT 82 HI+ kozijn een bijzonder lage Uf van 0,79 W/m2K en is met triple glas een Uw te behalen van 0,69 W/m2K. Niet voor niets heeft dit systeem het Passiefhuis certificaat ontvangen.

  

No regret
In 2050 moet de woningvoorraad energieneutraal zijn. Het is verstandig om nu al na te denken over de invloed van de energiemaatregelen met oog op de toekomst. Voorzichtige keuzes kunnen op termijn zorgen voor een herinvestering. En spijt komt altijd achteraf.

 

Het isoleren van de gebouwschil is een goede eerste stap op weg naar een energieneutrale woningvoorraad. Staan de ramen op de nominatie voor vervanging? Kies dan voor goed isolerende kozijnen en glas. Dit heeft een grote invloed op de energiebesparing én verbetert het comfort voor de bewoners. Daar krijg je geen spijt van!

 

Rob Huvers - Business Developer

Telephone: +31 (0)6 51 24 82 30

E-mail: rob.huvers@arconic.com

LinkedIn profile: https://www.linkedin.com/in/rob-huvers/top anchor