Aanvullende Informatie

Cradle to Cradle bouwen met aluminium gevelsystemen

Cradle to Cradle gevel
Click image to enlarge.
ING Hoofdkantoor [fotografie: Dirk Verwoerd]19 Mei, 2020

Cradle to Cradle bouwen met aluminium gevelsystemen
Zuinig omgaan met kostbare grondstoffen en duurzaam bouwen wordt in onze moderne maatschappij steeds belangrijker. Het wordt al sterker duidelijk dat grondstoffen niet eindeloos verkrijgbaar zullen zijn, en dat huidige manieren van produceren en bouwen niet passen bij een duurzame samenleving. 

 

In het streven naar een duurzame bouwmethode staat een essentieel principe centraal: Cradle to Cradle. Wat houdt het Cradle to Cradle principe precies in? En hoe passen de aluminium gevelsystemen van Kawneer binnen deze gedachtegang? We vertellen er graag meer over!

 

Over Cradle to Cradle
De naam vertelt al het een en ander over het principe: bij Cradle to Cradle is het uitgangspunt dat grondstoffen na hun huidige levensloop aan de wieg staan van nieuwe producten. Hierbij mogen de grondstoffen en materialen bovendien geen waarde verliezen bij het hergebruik. Er is dus sprake van upcycling (het nieuw ontstane product is minstens net zo waardevol of zelfs beter).

 

Binnen het Cradle to Cradle principe wordt onderscheid gemaakt tussen materialen in de biosfeer en materialen in de technosfeer. Materialen in de biosfeer moeten biologisch afbreekbaar zijn en mogen niet giftig of schadelijk zijn voor het milieu. En materialen in de technosfeer dienen eindeloos herbruikbaar zijn binnen industriële toepassingen. Een voorbeeld van een dergelijk materiaal is aluminium; dit onderhoudsarm metaal met een zeer lange levensduur is na initieel gebruik vrijwel onbeperkt recyclebaar zonder kwaliteitsverlies.

 

Het Cradle to Cradle principe past bij een circulaire economie, waarbinnen materialen zoveel mogelijk hergebruikt worden. Afval bestaat in de beginselen van Cradle to Cradle dan ook niet, materialen dienen zoveel mogelijk hergebruikt te worden.

 

Waarom Cradle to Cradle toepassen in de bouw?
Zoals we al aangaven wordt duurzaam bouwen steeds belangrijker, en neemt het besef toe dat grondstoffen niet eindeloos verkrijgbaar zijn. Met het toepassen van het Cradle to Cradle principe worden bedrijven uitgedaagd om in het bouwproces schade aan het milieu te beperken, door afval en milieuvervuiling terug te dringen en te streven naar upcycling. Zo ontstaan toekomstgerichte gebouwen die passen binnen de duurzame wereld van de toekomst.

 

Het toepassen van Cradle to Cradle gecertificeerde producten in gebouwen maakt het nastreven van duurzame doelstellingen concreet. Het C2C keurmerk geeft specifiek inzicht in wat de producent zoal gedaan heeft om het product duurzaam en circulair te maken. Binnen deze certificering is elk aspect van het product en productieproces geanalyseerd en beoordeeld, waardoor dit een compleet en eerlijk beeld geeft van het eindproduct. Zo weet je als architect, projectontwikkelaar of eigenaar zeker dat de materialen toebehoren tot de meest duurzame en milieuvriendelijke keuzes.

 

Cradle to Cradle aluminium gevelsystemen van Kawneer
De aluminium gevelsystemen van Kawneer sluiten sterk aan op het Cradle to Cradle principe. We bieden Cradle to Cradle gecertificeerde vliesgevels en raam- en deursystemen, en werken eraan om al onze producten Cradle to Cradle te laten certificeren.

 

Op dit moment zijn onze vliesgevels AA 100 Q en AA 100 Q HI+ respectievelijk brons en zilver gecertificeerd. Ook zijn inmiddels de raam- en deursystemen RT72 reflex 1.2, 1.4 en 1.6, RT71 HI+ en RT82HI+ met brons gecertificeerd. De Cradle to Cradle certificeringen van deze raam- en deursystemen is inclusief hang- en sluitwerk, anodisatie en poedercoating. De certificering geldt zo van de breedste vormgeving tot in de kleinste details.

 

De aluminium gevelsystemen met Cradle to Cradle certificering van Kawneer bieden milieuvriendelijke eigenschappen. Het gebruikte aluminium is vrijwel onbeperkt recyclebaar zonder kwaliteitsverlies, niet giftig en onderhoudsarm tijdens de gehele levensduur. Dit maakt de systemen uitermate duurzaam. En dankzij de modulaire insteek zijn onze systemen breed inzetbaar, en na de gebruiksperiode weer eenvoudig herbruikbaar in de vorm van upcycling.

 

Wilt u meer weten over onze Cradle to Cradle gecertificeerde systemen? Bekijk dan de Cradle to Cradle pagina, download de whitepaper of neem contact met ons op voor meer informatie over onze gevelsystemen.

 

 

Telefoon: 0341 - 46 15 (voor architecten)

Telefoon: 0341 - 46 11 (voor verwerkers)

E-mail: advies.kawneer@arconic.com

 

 

 top anchor