Aanvullende Informatie

Circulaire bouw met aluminium gevelonderdelen

Circulaire gevels
Click image to enlarge.
Circl Amsterdam - fotografie: Dirk Verwoerd17 April, 2020

Circulariteit in de bouw speelt steeds vaker een centrale rol bij de ontwikkeling van nieuwe gebouwen en woningen. Circulaire bouwmaterialen zijn materialen die na de gebruiksperiode volledig hergebruikt kunnen worden, en zo de grondstoffen vormen voor nieuwe producten. Binnen deze circulaire keten bestaan (praktisch) geen afvalstoffen en de mate van herbruikbaarheid van het materiaal is dus zeer hoog.

 

Aluminium gevelonderdelen passen uitstekend binnen de circulaire bouw. Het gebruikte aluminium biedt namelijk een zeer hoge mate van recyclebaarheid. Het materiaal is vrijwel onbeperkt recyclebaar, zonder kwaliteitsverlies.

 

Modulair gevelsysteem
Veruit het grootste aandeel van aluminium in gevelbekleding is herbruikbaar. Daarbij heeft Kawneer aluminium gevelonderdelen ontwikkeld in een modulaire samenstelling. De modulaire gevelsystemen zijn eenvoudig te demonteren, waarbij het aluminium gescheiden kan worden van de overige gebruikte materialen. Dit vereenvoudigt het recyclingproces aanzienlijk.

 

Daarbij wordt in de samenstelling gebruik gemaakt van zogenaamde ‘droge’ verbindingen. Dit houdt in dat de gevel volledig gedemonteerd kan worden zonder verontreiniging, residuen of beschadigingen door kit of lijmresten. Zo worden afvalstoffen vermeden en passen de gevelsystemen perfect in het plaatje van circulaire bouw.

 

Duurzaam aluminium
Naast eerder genoemde karakteristieken die ervoor zorgen dat aluminium gevelonderdelen aansluiten op het thema circulariteit in de bouw, biedt aluminium nog meer voordelen. Het materiaal is licht en sterk, en dankzij de modulaire opzet biedt het materiaal binnen gevelbekleding veel ontwerpvrijheid.

 

Daarbij is aluminium een duurzaam bouwmateriaal. De gevelsystemen hebben een zeer lange levensduur, en tijdens de levensloop is het materiaal onderhoudsarm. Een periodieke reiniging volstaat in de meeste gebruiksscenario’s om jarenlang gebruik te faciliteren, zonder afbreuk aan de uitstraling van het materiaal. Dit maakt aluminium een zeer aantrekkelijk materiaal voor toekomstbewuste architecten en gevelbouwers.

 

Cradle to Cradle certified
Aanverwant aan de circulariteit in de bouw is het Cradle to Cradle principe. Het uitgangspunt betreft veiligere en duurzamere producten, die gemaakt zijn voor een circulaire economie waarin grondstoffen niet worden uitgeput, maar aan het einde van het productleven volledig opnieuw worden gebruikt. Diverse aluminium gevelsystemen van Kawneer zijn al Cradle to Cradle certified. Meer weten? Bekijk de informatie op onze Cradle to Cradle pagina.

 

Meer informatie?
Wilt u meer weten over de toepassing van onze aluminium gevelsystemen binnen de circulaire bouw? Bekijk dan ook eens ons referentieproject Circl op de pagina over circulariteit.

En heeft u interesse in onze systemen of bent u op zoek naar een specifieke oplossing die nog niet op onze website te vinden is? We denken graag met u mee en bieden zowel standaard oplossingen als maatwerk aan.

 

We bespreken graag de mogelijkheden voor uw specifieke project! Neem nu contact met ons op voor meer informatie:

 

Telefoon: 0341 - 46 15 (voor architecten)

Telefoon: 0341 - 46 11 (voor verwerkers)

E-mail: advies.kawneer@arconic.com

 top anchor