Doelgroepen

Doelgroepen  
Aanvullende Informatie

Architect van het Jaar 2018

Architect van het Jaar 2018 Floris Alkemade
Click image to enlarge.8 November, 2018

Kawneer (voorheen Alcoa) is al vele jaren betrokken bij de Architect van het Jaar prijs, bedoeld om de innovatiekracht van architecten bij een breder publiek kenbaar te maken. Al sinds ongeveer 40 jaar levert Kawneer een bijdrage aan de bouwwereld door het ontwikkelen van aluminium raam-, deur- en gevelsystemen. De betrokkenheid van en contacten met architecten zijn hierin altijd van vitaal belang geweest om te begrijpen wat voor wensen er liggen met betrekking tot systemen. Als hoofdsponsor van de prijs wil Kawneer haar dank uitspreken voor die samenwerking!

 

Ontwikkeling van de architectuur in Nederland

2018 is het eerste jaar dat de Architect van het Jaar prijs in nieuwe vorm wordt uitgerold door Architectenweb, in plaats van door oprichter Kees van der Hoeven. En ook dit jaar verbindt Kawneer zich aan deze prijs als hoofdsponsor, om hiermee het belang van het leveren van een bijdrage aan de ontwikkeling van de architectuur in Nederland te onderstrepen.

 

Winnaar Architect van het Jaar 2018: Floris Alkemade

Het is dan ook een waar genoegen de Architect van het Jaar 2018 prijs uit te mogen rijken aan de winnaar van dit jaar: Floris Alkemade.

 

Niet verbazingwekkend dat hij zoveel stemmen en waardering heeft gekregen, met het oog op de prijsvragen die hij zelf regelmatig uitschrijft en zijn bedrevenheid hierin. Zoals ‘brood en spelen’, ‘a home away from home’, waarin gezocht werd om vluchtelingen een thuis te geven in Nederland en dat breder in de maatschappij te vertalen en natuurlijk ‘who cares’, waarin het thema inrichten van woonwijken voor de kwetsbaren aan de orde kwam en waarin mensen met totaal verschillende achtergronden werkten aan toekomstbestendige wijken.

 

Honderden visies verenigen

Ook zorgt Floris voor een grote zichtbaarheid en verschijnt hij op allerlei podia om die thema’s te agenderen en zo honderden visies van andere architecten te verenigen. Zoals recentelijk zijn optreden in het blad Elsevier, waarin hij betoogde dat architecten zich meer moeten verdiepen in grote thema’s.

 

Al die prijsvragen geven duidelijk weer hoe breed Floris zijn rol als rijksbouwmeester oppakt. Hij weet als geen ander maatschappelijke thema’s te koppelen aan het ontwerpen van ruimtes en gebouwen. De jury heeft terecht benoemd dat Floris het rijksbouwmeesterschap nieuw leven heeft ingeblazen.

 

Kawneer feliciteert Floris Alkemade van harte met deze prijs en wenst hem veel succes in zijn toekomstige avonturen!

 

 

Meer over de Architect van het Jaar prijs: https://architectenweb.nl/awards/

Lees het hele artikel van Floris Alkemade in Elsevier: https://www.elsevierweekblad.nl/nederland/achtergrond/2018/08/floris-alkemade-probleem-oplossen-is-iconisch-141218w/top anchor