Na BREEAM-NL Junior nu ook BREEAM-NL Medior mede mogelijk gemaakt door steun Alcoa Foundation.5 December, 2012
Dit jaar hebben de Dutch Green Building Council (DGBC) en de Alcoa Foundation zich actief ingezet voor de ontwikkeling van een BREEAM-NL Junior lesprogramma. Na een zeer succesvolle samenwerking en de geslaagde kick-off van het lesprogramma voor kinderen in 2011 hebben DGBC en de Alcoa Foundation besloten om de samenwerking voort te zetten en naar een volgend niveau te tillen. In aansluiting op de BREEAM-NL Junior versie, wordt er het komende jaar gewerkt aan een BREEAM-NL Medior versie bestemd voor scholieren in de leeftijdscategorie 12-16 jaar. De ontwikkeling van BREEAM-NL Medior wordt grotendeels mogelijk gemaakt door een gift van de Alcoa Foundation.

BREEAM-NL Medior
BREEAM-NL Medior is een lespakket voor het middelbaar onderwijs dat leerlingen op school, in de klas kunnen inzetten om in kaart te brengen hoe hun school er op het gebied van duurzaamheid voor staat. Maar de methode kan ook voor elk ander gebouw worden gebruikt. Hiermee willen DGBC en de Alcoa Foundation het duurzaamheidbewustzijn van de leerlingen (en indirect ook de docenten en ouders) vergroten en hun gedrag verduurzamen.

Met behulp van BREEAM-NL Medior beoordelen kinderen gebouwen aan de hand van thema’s uit het BREEAM-systeem: Energie, Water, Afval, Veiligheid, Hygiëne, Groen, Mobiliteit, Voedsel en Omgeving.

Ontwikkelingen in de maatschappij
Gezien de ontwikkelingen in de maatschappij zou er ook op middelbare scholen aandacht moeten zijn voor duurzaamheid in de bouw. Dit met als doel de algehele duurzaamheids ‘voetafdruk’ van (openbare) gebouwen verder te verbeteren en bouwopleidingen op een positieve manier onder de aandacht te brengen. “Door nu te bouwen aan het verhogen van de duurzaamheids bewustwording bij scholieren, leggen we de basis voor een nog meer verantwoordelijke bouw- en constructie industrie in de toekomst”, aldus Guy Scheidecker, Managing Director Alcoa Architectuursystemen. De bouwsector kampt met een toenemende vergrijzing en een lage instroom. Voor DGBC en Alcoa aanleiding om de BREEAM-NL Junior variant verder door te ontwikkelen naar een BREEAM-NL Medior variant voor het voortgezet onderwijs. Hiermee kunnen we duurzaamheid in de bouw onder de aandacht brengen op een praktische manier. Het neveneffect is dat we meer leerlingen kunnen interesseren voor de bouw en techniek. Zo verwachten we de keuze voor een technische richting weer op de agenda van ouders en kinderen te krijgen en tegelijkertijd een verdere verduurzaming van gebouwen te bewerkstelligen.

Over de Alcoa Foundation
De Alcoa Foundation is een van de grootste ‘corporate foundations’ in de Verenigde Staten, met een vermogen van ongeveer US $ 446 miljoen. Na in 1952 te zijn opgericht heeft de Alcoa Foundation inmiddels meer dan US $ 550 miljoen geïnvesteerd. In 2011 heeft de Alcoa Foundation meer dan US $ 38 miljoen bijgedragen aan non-profit organisaties over de hele wereld, waarmee innovatieve partnerschappen opgebouwd zijn en mensen aangemoedigd zijn om het milieu te verbeteren en de leiders van morgen op te leiden. Het werk van de Alcoa Foundation wordt verder versterkt door duizenden Alcoa vrijwilligers die hun energie, passie en het doel om een ​​verschil te maken in de gemeenschappen waarin Alcoa actief is met elkaar delen. In 2011 heeft gedurende de voor Alcoa kenmerkende ‘Month of Service’, maar liefst 56 procent van de Alcoa medewerkers deelgenomen aan meer dan 1.200 evenementen in 24 landen, hiermee werden 80.000 kinderen bereikt, 9.000 maaltijden geserveerd, 34.000 bomen geplant en 1.800 non-profit organisaties ondersteund. In Nederland is de Alcoa Foundation al jaren actief via Alcoa’s vestigingen in Harderwijk en Waalwijk. Sinds 2009 heeft de Alcoa Foundation meer dan US $ 100.000 geïnvesteerd in Nederland. Meer informatie is te vinden op www.alcoafoundation.com.

Over Alcoa Architectuursystemen
Alcoa Architectuursystemen (wereldwijd handelend onder de naam Kawneer) te Harderwijk ontwerpt, ontwikkelt en verkoopt aluminium profielsystemen voor ramen, deuren, schuifpuien, serres en vliesgevels. Doordacht ontwerp, systeemgebonden toebehoren en geselecteerd hang- en sluitwerk verlenen de systemen hun functionaliteit. Als geen ander zijn de systemen van dit A-merk geschikt voor duurzame, inbraakwerende en brandwerende toepassingen. Een royaal aanbod in vormgeving en oppervlaktebehandeling zorgt voor een grote mate van vrijheid in ontwerp en uitvoering. Daarnaast kunnen we meedenken in het ontwikkelen van custom-made toepassingen om ook uw wensen en ideeën vorm te geven.

top anchor