• Fayetteville High School/ Photo © Perzel Photography Group
  • Fayetteville High School/ Photo © Perzel Photography Group
  • Fayetteville High School/ Photo © Perzel Photography Group
  • Fayetteville High School/ Photo © Perzel Photography Group
  • Fayetteville High School/ Photo © Perzel Photography Group
  • Fayetteville High School/ Photo © Perzel Photography Group
  • Fayetteville High School/ Photo © Perzel Photography Group
  • Fayetteville High School/ Photo © Perzel Photography Group
  • Fayetteville High School/ Photo © Perzel Photography Group
1 / 9

Fayetteville High School

Phase II

Fayetteville, Arkansas, USA


To accommodate the diverse needs of an ever-growing student body, Fayetteville High School rebuilt the traditional learning environment from the ground up. The combined talents of three architectural firms led a multi-phased construction project to create a 530,000-square-foot campus. The campus is large enough to house a student population of 3,000, yet designed around the principle of multiple, autonomous small learning communities (SLCs), averaging around 700 students each. Special focus was put into creating brightly-lit, unconventional learning spaces to inspire the next generation to think outside the box.


Products Used:
1600 Wall System®1 Curtain Wall
350 Medium Stile Standard Entrance
Trifab® VersaGlaze® 451T Stick Framing System
Trifab® VersaGlaze® 451T SS Framing System
1010 Sliding Mall Front
Versoleil® SunShade - Outrigger System - for Curtain Wall



LEED Gold®


DESIGN HIGHLIGHTS

While the new Fayetteville High School was built upon the foundation of the previous smaller building, maintaining its central location in the community, it nonetheless managed to build a new identity forged around the need to connect the building to the outside. The school’s interior is illuminated by 28,000-square-feet of curtainwall and 14,000-square-feet of storefront glass, creating an open, airy design that helps foster a healthy environment for students and teachers.

 

The main entrance was repositioned to create a more inviting, visible entry into the high school, and the open floor plan allows natural light throughout the renovated building. Another prominent design feature is the large southward-facing windows overlooking a landscaped student commons area, which create a collegiate campus feel reflective of the school’s ties to the University of Arkansas. Along with other sustainable features - including the use of recycled building materials and energy-efficient environmental-control systems - this contributed to LEED Gold certification of the building.

 

CHALLENGES

  • The construction process occurred over four years with continuous operation of the school during the build.
  • The project was a mix of both new construction and demolition/renovation of the previous campus which housed structures from various eras.

 

SOLUTIONS

  • Completing the modernization in a phased approach with much of the demolition done over the summer period kept the faculty and students safe and in class.
  • The new design unifies FHS's many facilities, creating a new identity and interface with the public.

  

ARCHITECTS: 

Hight Jackson Assoc., Rogers, AR
Marlon Blackwell Architects, Fayetteville, AR
DLR Group, Overland Park, KS

GENERAL CONTRACTOR:

Nabholz Construction Corp., Rogers, AR

GLAZING CONTRACTOR:

ACE Glass Construction, Little Rock, AR

 

Photography: ©Perzel Photography Group


Fayetteville High School [1.56MB]

top anchor